Posted on

Illustraties in kinderboeken. Het is een combinatie van woorden die levendige, kleurrijke beelden oproepen. Het laatste wat je je dan voorstelt, zijn statische plaatjes. De tekeningen moeten kunnen meebewegen met de tekst. Daardoor kan het zijn dat de woorden van het verhaal dwars over de tekeningen heen staan, de hele pagina beslaan, of bescheiden in een hoekje toekijken hoe het verhaal zich verder afspeelt.  Als het stormt, kan je over de hele bladzijde wind zien waaien, waar een paar woorden zich nog net aan een boom weten vast te houden. Zulke dingen kunnen de grootte en inhoud van een illustratie bepalen.

Zijn illustraties in kinderboeken altijd het belangrijkste element?

Kinderen kunnen nog niet lezen. Illustraties in kinderboeken zorgen voor de verbeelding die kinderen nodig hebben waar het de taal-of leesvaardigheden van een kind nog aan ontbreekt. De tekeningen in een kinderboek zijn dus zeer belangrijk. Maar niet het allerbelangrijkste: het is net zo belangrijk als de tekst zelf. Daarom zal je ook niet altijd grote of schreeuwende illustraties in kinderboeken zien. Het gaat om de balans. Een goede illustrator weet die balans te vinden en past het werk daarop aan, voor een mooi geheel.

Hoe kijkt Creativli Design naar een tekst?

Creativli Design begrijpt dat een mooi kinderboek het resultaat is van zowel een mooie tekst als mooie prenten of tekeningen. Er wordt goed gekeken naar de scène van een tekst, naar het karakter van een hoofdpersoon en nog veel meer. Voor een groots gevoel zal een schets groot op de pagina komen, subtiele hints in de tekst worden als kleine details in de tekeningen weergegeven. Datzelfde principe gaat op voor het kleur -en vormgebruik. Waar nodig wordt er ook met ander materiaal gewerkt.  Kortom: het verhaal krijgt de illustratie die het nodig heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *