Posted on

Tegenwoordig stijgt het aantal branden door zonnepanelen enorm. RTL nieuws heeft in 2018 een onderzoek uitgevoerd en daarin gekeken naar het aantal branden. Hieruit bleek dat er in totaal 21 branden in Nederland werden veroorzaakt door zonnepanelen. Dit klinkt misschien als een laag getal, maar dit is een zorgwekkend aantal. Brandweer Nederland geeft aan dat dit in een korte tijd snel stijgt. Deze zorg is de oorzaak dat in 2020 Scope 12 werd ingezet. In dit artikel meer hierover.

 

Reden stijging in het aantal gevallen brand

Deskundigen op het gebied van elektrotechniek en brand beweren dat de oorzaak voor het grootste gedeelte ligt bij slecht installatiewerk. De bouw- en elektronische regels worden niet of onvoldoende nageleefd. De meest voorkomende oorzaken bij branden door zonne-energie installaties zijn slecht op elkaar aangesloten kabels en versterkers, gebruik van te dunne kabels en oververhitte omvormers door o.a. een productiefout en oververhit raken van de niet werkende cellen in zonnepanelen. Door de stijgende vraag en aanbod voor zonnepanelen, is er helaas ook een stijging in installatiebedrijven die niet nauwkeurig genoeg zijn tijdens het installeren en daardoor het risico op brand verhogen.

 

Gevolgen van de stijgende brand cases door zonnepanelen: scope 12

Om nog meer stijging in brand cases door zonnepanelen te voorkomen, heeft stichting SCIOS in 2020 voor de ingang van Scope 12 gezorgd. Stichting SCIOS houdt zich bezig met het beheer en de ontwikkeling van een ‘kwaliteitssysteem ten behoeve van installatie-eigenaren en inspectie- en installatiebedrijven voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties.’ Scope 12 zijn inspecties voor zonnepanelen. Iedereen die in de PV-branche werkzaam is, moet hier doorheen komen. Door Scope 12 wordt de veiligheid van technische installaties gewaarborgd. 

 

Waar je op moet letten bij aanschaf van zonnepanelen

Dat er steeds meer installatiebedrijven voor zonnepanelen die minder goede kwaliteit leveren, neemt niet weg dat er nog steeds veel bedrijven zijn die wel een veilig zonnesysteem kunnen leveren. Wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen, let dan dus goed op of zij goed rekening houden met de richtlijnen van Scope 12. Een goed voorbeeld van een bedrijf die dit goed naleeft en daardoor de kwaliteit en veiligheid voorop zit, is lens-energie. Op hun website benoemen zij uitgebreid dat zij de richtlijnen van Scope 12 goed naleven. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *