Posted on

Wanneer je je smartphone gebruikt is de kans groter dat je naar een mobiele website gaat dan naar een app. Logisch, aangezien nog steeds niet elke website fijn te gebruiken is op de smartphone. Aan de andere kant besteden we met z’n allen wel weer meer tijd op een mobiele app dan op een mobiele site. Toch worden apps ook weer snel van de telefoon afgehaald. De reden is dat ze teveel geheugen vragen.

De gulden middenweg heet een Progressive Web App (PWA). Dit heeft alle voordelen van een zogeheten native app maar dan verwerkt in een mobiele webpagina. Ofwel: het beste van twee werelden.

 

Wat is een Progressive Web App?

Een Progressive Web App (PWA) is een mobiele versie van een website die je op je smartphone kunt gebruiken. Inclusief een icoontje op je scherm voor snelle toegang. Wanneer je een mobiele site bezoekt, die is ontwikkeld als PWA, dan krijg je de keuze om deze al dan niet op te slaan op je homescreen. Bij ‘ja’ krijg je dus dat icoontje op je scherm. Verder werkt het precies hetzelfde als een website, maar je wel instellen om pushnotificaties te ontvangen. 

Ook heeft een PWA – net als een app – toegang tot de hardware van je telefoon, zoals de GPS of de camera. We noemen straks alle voordelen van een PWA, maar één daarvan is dat het snel en mede daardoor zeer gebruiksvriendelijk werkt. Dat is een flinke grote stap dichter bij het behalen van conversies, zoals een aankoop doen of contact opnemen.

 

Verschil tussen PWA, native app en (mobiele) website

Een PWA die werkt als een app en een website, maar het net niet is. Wat is dan het verschil tussen deze drie? Een website is toegankelijk via je browser. Je bent altijd afhankelijk van een internetconnectie. Veel mobiele sites zijn ook vandaag de dag nog niet gebruiksvriendelijk genoeg. En als de ervaring op een website – of dat nou op de laptop is of op mobiel – niet goed is, dan gaan de bezoekers weer weg. En dat wil je niet als eigenaar van de site. 

Een native app is een software die je downloadt via de app store welke hoort bij je besturingssysteem. De app wordt vervolgens geïnstalleerd op je apparaat en dat maakt het native. Net als bij een Progressive Web App krijg je ook nu een icoontje op je scherm en kun je notificaties ontvangen. Een internetconnectie is bij een native app niet altijd nodig, al is het wel handig. Een gebruiker zal toch updates moeten installeren om ervan te kunnen profiteren. Een PWA zit precies in het midden van een app en een website.

 

Voordelen van PWA

  • Je hoeft niks te downloaden. Dat bespaart data en opslaggeheugen
  • Alle functionaliteiten van een native app. Denk aan pushnotificaties
  • Optimale gebruikerservaring: goed voor zoekmachine optimalisatie (SEO) en conversie (de app wordt ook gezien door Google)
  • Werkt ook offline
  • Klein. Een native app neemt veel meer ruimte in beslag. 

 

Progressive web app laten bouwen?

Denk je nu als organisatie of bedrijf: dat moet ik hebben, dan staan er vakkundige software bedrijven ook in jouw regio klaar om je ermee verder te helpen. Een ontwikkelaar maakt niet alleen de Progressive Web App voor je, maar betrekt je in het hele project. Je werkt nauw met hem of haar samen en samen zoek je naar de beste opties. Alleen op die manier ontstaat er een PWA die het beste naar boven brengt voor jouw organisatie

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *