Het coronavirus heeft heel de wereld in zijn greep. Voor de economie heeft dit veel teweeg gebracht. Waar veel branches volledig stil zijn komen te liggen, zijn andere juist weer helemaal opgebloeid. Een van de branches waar een grote verandering plaatsgevonden heeft, is de huizenmarkt. Makelaars zien de invloeden van het virus voornamelijk pas sinds de tweede golf van corona, maar ook aan het begin van het jaar waren er al veel veranderingen te vinden. Maar wat is nou de invloed van het coronavirus op de huizenmarkt? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rijtje en blikt alvast vooruit op de toekomstscenario’s.
Het coronavirus brengt veranderingen op de huizenmarkt
Sinds eind februari is het coronavirus in Nederland. In eerste instantie veranderde er nog niet zoveel. Mensen wisten niet goed wat er aan de hand was, waardoor het dagelijks leven nog even door ging. In een korte tijd moesten er echter veel maatregelen komen, waardoor de wereld veranderde. Voor veel bedrijven hield dit in dat er geen werkzaamheden meer uitgevoerd mochten worden. Bij de huizenmarkt was het juist het tegenovergestelde. Mensen gingen steeds meer op zoek naar een nieuwe woning. Er was immers tijd voor het doen van bezichtigingen en de verbouwingen konden ook iedere dag uitgevoerd worden. Hierdoor kregen de makelaars het drukker dan ooit. Huizen gingen in de verkoop, andere huizen werden razendsnel gekocht.
De enorme vraag levert hoge prijzen op
De huizenmarkt groeide enorm. Door het hele land kwamen er veel huizen vrij, en de vraag was ook bijna niet meer bij te benen. De prijzen op de huizenmarkt groeiden daardoor sterk. Waar je normaal een laag bedrag moest betalen voor een woning, gingen de woningen nu voor enkele tonnen over de toonbank. Een standaard rijtjeshuis ergens buiten het centrum van de grote steden kon daardoor bijna een half miljoen op gaan leveren. Prijzen die in eerste instantie niet zo snel voor zouden komen. Voor starters zorgde dit er ook weer voor dat er minder kansen waren. Voornamelijk de mensen met een groot eigen vermogen konden hierdoor aan de slag met het vinden van een nieuwe woning. Toch wordt er voor starters ook een hoop geregeld.
De vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters
Doordat starters minder kansen kregen, moest er gekeken worden naar een regeling. Hieruit is de vrijstelling overdrachtsbelasting voor gekomen. Deze is er nog niet helemaal doorheen, maar het vooruitzicht is er. Hiermee kun je als starter twee procent van de koopsom besparen aan overdrachtskosten. Hiervoor moet je wel aan veel voorwaarden voldoen. Het is daarom niet altijd voor iedereen weggelegd, maar wanneer je ervoor in aanmerking komt, ben je verzekerd van een goede kostenbesparing. Laat je hierover daarom altijd adviseren door een makelaar, zodat je zeker weet dat je er gebruik van kunt maken en wellicht naar andere woningen kunt gaan kijken door het nieuwe budget.
Nog duurder in de toekomst
Het coronavirus heeft dus veel teweeggebracht op de huizenmarkt. De invloeden zijn bijna ondenkbaar, maar het levert ook speculaties op voor de toekomst. Want hoe lang gaat het nog duren dat er zoveel huizen verkocht worden en dat de prijzen steeds hoger worden? Er zijn verschillende scenario’s denkbaar. Als de grote hoeveelheid woningen die nu te koop staan verkocht zijn, is de vraag groter dan het aanbod. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de verkopers de woningen nog duurder kunnen maken. Als verkoper kun je er dus van profiteren, terwijl de koper juist dieper in de buidel moet tasten om de woning te kunnen financieren. Op een later moment jouw woning verkopen kan daarom wel veel mogelijkheden met zich meebrengen.
Een sterke daling is ook mogelijk
Echter kan de huizenmarkt ook juist de andere kant op gaan. Wanneer de vraag volledig verzadigd is en mensen besluiten hun woning alsnog te verkopen, dan kan het zijn dat deze woningen voor een langere tijd in de verkoop staan. Ook nadat het coronavirus verdwenen is, zullen er daarom nog woningen op de website van de makelaar blijven staan. Hoe langer een woning in de verkoop staat, hoe duurder dat de overige kosten gaan worden. Als je als verkoper jouw woning toch verkocht wilt krijgen, moet je het bedrag verlagen. Je hebt hierdoor wellicht niet het bedrag dat je in eerste instantie voor ogen had. Je moet altijd goed gaan timen met de verkoop van jouw woning om zoveel mogelijk te profiteren van het coronavirus.
Ingaan op de toekomst
Het coronavirus en de huizenmarkt gaan dus hand in hand. Wat dit voor de toekomst met zich meebrengt is nog onduidelijk. Het is immers ook nog niet duidelijk hoelang het coronavirus in het land blijft. Hierdoor kan het nog alle kanten op gaan en zal er voor de makelaars nog voldoende werk zijn. Wanneer je als koper op zoek bent naar een woning kun je in vele gevallen beter even wachten tot de prijzen weer gaan dalen. Echter is het nog helemaal niet zeker of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren of dat er juist zo weinig woningen aangeboden gaan worden dat de prijzen alleen maar verder omhoog gedreven en zul je veel eigen vermogen in moeten brengen om de woning te kopen.
Laat je daarom altijd goed adviseren door een makelaar voordat je aan de slag gaat met de zoektocht naar jouw nieuwe woning en het bieden erop.